Осмех – крива линија која исправља многе ствари

5У многим државама света , 1. априла, обележава се Дан шале, када је циљ направити неку безазлену смицалицу, објавити лажну новост или се нашалити са неким. 

   У шеснаестом веку, у Француској се као почетак нове године узимао 1. април. Славило се свуда, са раскалашним забавама, уз пуно вина и посластица, до касних јутарњих сати.

Традицију дочекивања Нове године у пролеће је прекинуо Папа Гргур 1562. године, када је као почетак нове, календарске, године узет први дан јануара. Међутим, међу бројним поданицима католичке цркве, било је оних који се са одлуком уваженог папе нису слагали, као и оних који за ту одлуку једноставно – нису чули. Они су наставили да нову календарску годину започињу првог дана априла, што је за остатак становништва био одличан повод за изругивање ”слављеника” и збијање шала на њихов рачун.
“Слављеници” су називани “априлским будалама”, и били су предмет бројних шала, од којих је најчешћа била да их убеђују како је нешто истина, иако је потпуна лаж.

9Код нас се првоаприлске шале праве са циљем да се сви насмеју, поготово онај ко је насео на шалу. Када се то деси – неизбежно се чује “Априлили!”.

У нашем одељењу, увек на различите начине обележавамо овај дан.  Наравно да се често чује “Априлили!”, али поред тих шала на које заиста наседнемо, имамо и активности у којима се забавимо, креативно и духовно.

Ове године смо правили колаже од кловнова.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Klovnovi

Тога дана и учитељица се маскирала у кловна. Било је луууудо!

Сваке године се традиционално одржава маскенбал… деца и родитељи су врло маштовити у припремању маски и костима… 

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

У Француској први дан априла обележава као дан “априлске рибе”. Деца широм Француске збијају шале са својим вршњацима тако што им на леђа каче рибе, направљене од папира. Када носилац рибе открије “плен” на леђима, за њим остала деца, која су учествовала у качењу, вичу “ Априлска риба”.
Американци на први април збијају шале са пријатељима и странцима. Једна од најпознатијих шала  је да се упре прстом у ципеле саговорника и каже :“одвезана ти је пертла”.


У деветнаестом веку, амерички учитељи су се са својим ђацима шалили тако што су упирали прстом у небо и изненађено говорили: “ Погледај, јато пингвина!”. Популарна шала међу америчким школарцима је да једни друге убеђују да је школа отказана, из разних, углавном, невероватних, разлога. Која год да је шала у питању, када неко наседне, у Америци се обавезно каже “Априлска будало!“ 
Најчешћи вид првоаприлских шала су практичне шале. На пример, заменити шећер са сољу у првој јутарњој кафи или навити часовник сат времена раније или касније како би неко закаснио или дошао много раније, глумити да сте неко ко нисте, итд. Неке првоаприлске шале су кратке, а неке умеју да се растегну скоро до поноћи, када се “жртва” најчешће увери да је била предмет шале.

Суштина је да првоаприлска шала не треба никог да увреди нити повреди, али свакако  је да се забавимо и смејемо.

“Априлили!”

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s